Rólunk:
[F][A]Frigocur[/A][/F]
[F]Fagykárcsökkentő és termésszabályozó permetezőszer[/F]
[F]A gyümölcsfák, ill. szőlőtőkék fagykárosodása[/F]
- Gyümölcsfáink, ideértve a szőlőt is, minden télen (még ha azt nem is mindig észleljük) kisebb-nagyobb mértékű fagykárosodást szenvednek.
- Elsősorban a fagyra legérzékenyebb, a víz- és tápanyagszállítást végző szállító edénynyalábok károsodnak, miáltal hiányossá válik az anyagszállítás, nem tud megvalósulni a fák harmonikus táplálkozása.
- Tavasszal a nedvkeringés megindulásakor a károsodott szállító edénynyalábok nem tudnak elegendő - az optimális fejlődéshez szükséges mennyiségű - vizet és tápanyagot szállítani a hozzájuk tartozó rügyek, hajtások, virágok, gyümölcskezdemények számára.
- A hiányosan táplálkozó hajtások gyengén fejlődnek, nem tudnak megfelelően megerősödni, a virágok egy része már bimbó vagy virág állapotában elhal, másik részük a hiányos fejlettségük miatt gyengén kötődik, és a gyümölcskezdemények lehullanak.
A gyümölcsök túlélő - csekély - hányada is viseli a hiányos táplálkozás következményeit:
- mérete apró lesz, gyakran akkor is, ha kevés gyümölcsöt érlel a fa;
- fedőszíne halvány marad;
- gyenge lesz a tárolhatósága a Ca-ellátás hiányosságai miatt.
A regenerálatlan fagykárok a hajtásrendszeren is változást okoznak:
- lecsökken a termőképletek száma és megszaporodnak a vízhajtások;
- a hiányos fejlődés miatt a hajtások, ill. a fejlődő virágok (később gyümölcskezdemények) gyengébbek lesznek, sokkal érzékenyebbé válnak a további külső hatásokra, pl. tavaszi fagyokra, gomba- és rovarkártevőkre, vízhiányra.
A fentiek miatt természetesen az optimálistól jóval kisebb termés elérésére nyílik lehetőség.
A fagykárosodott fák, ill. szőlőtőkék a tavaszi nedvkeringés megindulása után termelődő auxinok hatására önerőből is hozzákezdenek a károsodott szállító edénynyalábjaik regenerálásához, ami a termelődő hormonok korlátozott volta miatt (a sérülés mértékétől, a külső és belső feltételektől függően) több-kevesebb időt, legtöbbször éveket vesz igénybe.
Eközben ismét számítani kell újabb fagykárosodásra, mely a még nem teljesen regenerálódott részek fokozottabb, halmozott károsodását idézheti elő.
Ez egyre csökkenő terméshozamokat, a fa, ill. szőlőtőke [F]fokozott legyengülését, sőt idő előtti pusztulását is okozhatja.[/F]
A [F]FRIGOCUR[/F]
[F]Fagykár regenerálásra is alkalmas termésnövelő, kondíciójavító készítmény. [/F]
[A][F]A Frigocur hatása:[/F][/A]
Mérsékli, ill. megszünteti a téli és a tavaszi fagyok terméscsökkentő hatását.
Gyümölcs, ill. szőlőkultúrákban a szer jelentősen felgyorsítja a téli fagykárok által károsodott szállító edénynyalábok regenerálódását, alkalmazásával lehetőség nyílik a tavaszi, ill. a következő évi fagykárok megelőzésére, s kivédhető az aszálykár is.
A [F]FRIGOCUR[/F] jótékony hatása nagyrészt annak köszönhető, hogy a növényben egyébként is termelődő hormonok mennyiségét megnövelve a kambiumot a károsodott szállító edénynyalábok pótlására, ill. nagyobb keresztmetszetű szállító szövetek kialakítására serkenti. A kezelés hatására több, mint 50%-kal nőhet a működő szállítópályák keresztmetszete, s a több és funkcióképes szállító edénynyaláb következtében a víz- és tápanyagszállítás normalizálódik.
A fentiek értelmében a fagytól függetlenül is célszerű a készítmény használata, mivel a víz- és tápanyag-ellátottság jelentős növekedése lehetőséget teremt a fa, ill. szőlőtőke számára a mindenkor optimális termésmennyiség és -minőség elérésére.
A minden szervre vonatkozóan megjavult víz- és tápanyag-szállítás miatt:
1. [F]erős[/F], a következő télre [F]jobban felkészült hajtásrendszer[/F] alakul ki
2. [F]nő a[/F] gyümölcsök tápanyag ellátottsága, a [F]gyümölcskötődés[/F], a [F]gyümölcsméret [/F]és javul a színeződés
3. a vízszállítás nagyobb teljesítménye következtében [F]csökken az aszályérzékenység[/F]
4. harmonizálódik a gyümölcsterhelés
5. zöldebb lesz a lomb (mintegy [F]40%-kal több klorofil[/F]!) ami többek között fokozottabb cukorképződést eredményez
6. az optimális ellátottság miatt [F]megnövekszik [/F]a betegségekkel,[F] károsítókkal szembeni ellenálló képesség[/F]
Mindezek együttes hatására:
- tartósan nő, optimalizálódik a termésteljesítmény;
- javul a gyümölcsminőség és a tárolhatóság;
- megnövekszik a fák és így a gyümölcsös élettartalma;
- szőlőnél nő a must cukorfoka.
Végeredményben [F]20-60%-kal növekvő árbevétel[/F] realizálására nyílik lehetőség.
[A][F]A Frigocur felhasználási területe:[/F][/A]
Az [F]ÖSSZES FÁSSZÁRÚ GYÜMÖLCSFAJ [/F]amelyekben a téli, kora tavaszi fagyok terméscsökkenést, minőségromlást okozhatnak:
[F]Almatermésűek[/F]: alma, körte, birs
[F]Csonthéjasok[/F]: kajszi-, őszibarack,
cseresznye, meggy, szilva
[F]Szőlő[/F]: csemege és borszőlő
[F]Nem fás szárú [/F]gyümölcs- és zöldség [F]kultúrákban [/F]a [F]készítmény nem használható[/F]!
[A]Javasolt növényvédelmi technológia:[/A]
[F]Első permetezés[/F]
almatermésűekben: zöldbimbós állapot végéig csonthéjasoknál : rügypattanáskor
szőlőnél : zöldbimbós állapotig
[F]Dózis:[/F] [F]0,3 l/ha [/F]
[F]almánál korai zöldbimbós állapotig [/F]magasabb 1 l/ha dózist javaslunk
[F]Második permetezés [/F]
gyümölcsritkítás céljából: a sziromhullást követő 7 napon belül
vagy gyümölcskötődés fokozására: a sziromhullást követő 15-25 nap között
szőlőnél: virágzás előtt 20-30 cm hajtásfejlődésnél
[F]Dózis: 0,3 l/ha[/F]
[F]Harmadik permetezés [/F]
(a fa, ill. szőlőtőke téli felkészítése és a következő évi terméshozam növelése érdekében)
a betakarítás után (ha az még októberben bekövetkezik)
[F]Dózis: 0,3 l/ha [/F]
Almánál szerzett tapasztalat szerint igen előnyös, ha ezt a kezelést a gyümölcsnövekedés időszakában, célszerűen minden egyéb permetezéssel együtt (4-5 alkalommal ) 0,1 l/ha. dózissal végezzük
A szert 600-1000 l/ha permetlében a növény felületén való egyenletes permetszer eloszlással célszerű kijuttatni.
[A][F]Az első permetezés:[/F] [/A] több mint 50%-kal növeli a későbbi permetezések hatékonyságát,
fokozza a háncsszövetek szerveződését,
több, nagyobb (a gyümölcsméret 20-70%-kal növekedhet),
színesebb, piacosabb gyümölcsöt,
szőlőnél erősebb, intenzívebb hajtásnövekedést, funkcióképesebb hajtásrendszert eredményez.
[A][F]A második permetezés:[/F][/A] sziromhullás utáni héten permetezve,
megakadályozza a fák túlterhelődését,
sziromhullás utáni 3. héten alkalmazva,
nagyobb gyümölcskötődést eredményez,
szőlőnél növeli a termésmennyiséget és a cukorfokot,
csökkenti a relatív aszályérzékenységet.
[A][F]A harmadik permetezés [/F][/A] fokozza a vízszállító szövetek intenzív képződését,
csökken a fa relatív aszályérzékenysége,
növekszik a gyümölcsszíneződés,
javul a gyümölcs tárolhatósága (Ca/K arány 30-50%-kal nő),
a következő évre vonatkozóan több és erősebb rügyberakódást,
funkcióképesebb virágképződést eredményez,
felkészíti a fát, ill. szőlőtőkét a következő évi fagy kivédésére.
Már egyszeri permetezés is jelentős, több évre kiható jótékony hatást eredményez, de nyilvánvalóan a legkedvezőbb hatás elérése a teljes permetezési program esetén várható. Ez esetben érhető el folyamatosan az optimális termésmennyiség és -minőség.
Természetesen a Frigocur alkalmazásának is vannak korlátai. Szélsőséges fagyhatásokkal szemben a [F]Frigocur sem tud -csodát- tenni, halott növényi részeket feltámasztani.[/F]
A [F]FRIGOCUR [/F] permetezése nem igényel külön műveleti költséget, mert az általánosan használt növényvédő szerekkel együtt kijuttatható.
1 hektárra vetített anyagköltség egész évre nem éri el az 5 000 forintot, az elérhető nyereség viszont százezres nagyságrendű lehet!
INFORMÁCIÓ:
[F]Újfehértói Gyümölcs Kutató Kht.[/F]
Tel/fax: (42) 290-822
Tel.: (42) 291-023
Mobil: 06-20-96-92-141
([F]Zatykó Imre[/F])
[F]FRUCTOCUR Kft.[/F]
Tel./fax: (42) 373-296
Mobil: 06-20-96-92-515
E-mail: fructocur2@t-online.hu
([F]Dr Litkei László[/F])